Ένα καταστροφικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας ταράζει την αίσθηση ασφάλειας που έχουμε και μας γεμίζει με συναισθήματα φόβου, αγωνίας και αβεβαιότητας. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, οφείλουμε να συζητήσουμε το γεγονός με τα παιδιά και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους σεβόμενοι την ηλικία τους. Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό:

Έως 4 ετών
Τα μικρά παιδιά δύσκολα διαχωρίζουν τα γεγονότα από την φαντασία, γι’ αυτό θα πρέπει να τα προστατέψετε όσο πιο πολύ μπορείτε. Αν λοιπόν έχουν απορίες θα πρέπει να τους απαντάτε απλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες ώστε να σιγουρευτείτε ότι θα συνεχίσουν να νιώθουν ασφαλή.

5 έως 10 ετών
Αφήστε τα παιδιά σας, να οδηγήσουν την κουβέντα. Θα θελήσουν λοιπόν να μάθουν τι συνέβη, πίσω βέβαια από αυτή την αναζήτηση κρύβεται η αγωνία του τι μπορεί αυτό το γεγονός να σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά. Θέλουν να νιώσουν ασφάλεια, γι’ αυτό ρωτούν…. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μία μικρή ‘καταιγίδα’ ερωτήσεων από μέρους τους: «Μπορεί να συμβεί σε εμένα μαμά»; «Αν συμβεί σε κάποιον που αγαπάω»; «Πώς ξέρεις ότι δεν θα συμβεί»; «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά»; κλπ… Θα αναζητούν στις απαντήσεις σας ασφάλεια και σιγουριά. Δώστε τους τις λεπτομέρειες που σας ζητούν αλλά τίποτε παραπάνω. Μην τους λέτε ψέματα και μην αποφεύγετε να τους απαντήσετε ευθέως. Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν όταν δεν είστε ειλικρινείς ή δεν νιώθετε άνετα. Πρέπει να ξέρουν ότι καταλαβαίνετε πλήρως αυτό που συνέβη και ότι δεν τους λέτε μόνο αυτό που θέλουν να ακούσουν.

12 έως 14 ετών
Είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι ακριβώς έχουν μάθει ή έχουν ακούσει για αυτό το γεγονός, λόγω της κοινωνικής τους ζωής στο σχολείο ή σε σπίτια φίλων. Επιπλέον, τα παιδιά αυτής της ηλικίας σκέφτονται τα πράγματα με πιο αφηρημένο τρόπο και είναι πιο δύσκολο να γνωρίζετε τι αισθάνονται, μερικές δε φορές μπορεί να σας εκπλήξουν Το σημαντικότερο λοιπόν είναι να τους δείξετε ότι είστε στη διάθεσή τους ό,τι κι αν χρειαστούν. Δείξτε τους ότι τίποτα απ’ όσα τους απασχολούν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ανόητο». Να είστε κοντά τους για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα και να τους παρουσιάσετε μια ισορροπημένη άποψη. Λόγια όπως: «Είναι τραγικό αυτό που συνέβη και καταλαβαίνω γιατί νιώθεις έτσι. Θα ήθελα όμως να θυμάσαι ότι ο κόσμος παραμένει ένα ασφαλές μέρος» ανακουφίζουν τα άγχη του παιδιού και ισορροπούν την κατάσταση. Πάντως, δεν υπάρχει φόρμουλα για το πώς μπορεί να αντιδράσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί να δείξουν μεγάλο φόβο, μπορεί και αδιαφορία. Μην ανησυχείτε, απλά προσαρμοστείτε στην κάθε αντίδραση, χωρίς να τα πιέζετε να σας δείξουν τα συναισθήματά τους.

Πάνω από 14 ετών
Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να πληροφορούνται από τα ΜΜΕ ή τους φίλους τους, οπότε είναι σημαντικό να τους ξεκαθαρίσετε ποια είναι τα ακριβή γεγονότα. Μην ανησυχείτε αν δεν θέλουν να το συζητούν πολύ. Είναι φυσιολογικό να προτιμούν τους φίλους τους για κουβέντα αφού νιώθουν ασφάλεια όταν ανήκουν σε κάποια ομάδα που ταιριάζει με την ηλικία τους. Ωστόσο, δε χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις. Μη λέτε πράγματα που δεν πιστεύετε, καθώς τα παιδιά θα καταλάβουν ότι λέτε ανακρίβειες και θα κλονιστεί το αίσθημα εμπιστοσύνης τους προς εσάς. Πείτε τους ότι εύχεστε να ξέρατε τις απαντήσεις και ότι θα θέλατε να τα διαβεβαιώσετε αυτό το γεγονός δεν θα ξανασυμβεί, αλλά δεν μπορείτε. Μοιραστείτε μαζί τους τα συναισθήματά σας, αλλά μην αναζητάτε παρηγοριά στα παιδιά. Πρέπει να ξέρουν ότι είστε δυνατοί.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως…
…ό,τι κι αν έχει γίνει, οφείλουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι ανήκουμε σε έναν κόσμο που «αντέχει» τα χτυπήματα που κάποιες φορές δέχεται. Δυστυχώς, πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που θα θέλουν να βλάψουν την ανθρωπότητα, αλλά οι άνθρωποι είχαν ανέκαθεν την ικανότητά να ξεπερνούν τις άσχημες καταστάσεις και να συσπειρώνονται γύρω από το γενικό καλό. Κάντε τα να νιώσουν δυνατά, λέγοντάς τους ότι μπορούν και αυτά με τη στάση τους να φτιάξουν έναν ασφαλή κόσμο. Τονώστε τους την αυτοπεποίθηση, λέγοντάς τους ότι οι σκέψεις τους είναι σημαντικές.

 

Πηγή : www.leximathia.gr