Διατροφικές διαταραχές σε εφήβους

Δεδομένου ότι η εφηβεία είναι η ηλικία όπου τα οστά αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, η διατροφή των εφήβων πρέπει να περιλαμβάνει θρεπτικά τρόφιμα, ώστε να διευκολύνουν τη φυσιολογική και σωστή ανάπτυξη τους. Η διατροφή τους πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και να τροποποιείται ανάλογα με τις αυξανόμενες ανάγκες.

Οι έφηβοι έχουν την τάση να ακολουθούν κακές διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τη θρεπτική τους υγεία. Η κακή διατροφική συμπεριφορά πρέπει να διορθωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολύπλοκων ασθενειών. Η διατροφική διαταραχή είναι η τρίτη κοινή χρόνια ασθένεια, ειδικά στις νέες κοπέλες και ο αριθμός έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες διατροφικής διαταραχής, η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία. Η νευρική ανορεξία είναι η περιοριστική μορφή, όπου η πρόσληψη τροφής περιορίζεται σημαντικά. Στη νευρική βουλιμία η διατροφική διαταραχή είναι όταν ο/η έφηβος τρώει υπερβολικά και στη συνέχεια προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις προσπαθώντας να κάνει εμετό, νηστεία, να πάρει καθαρτικό ή να κάνει έντονη γυμναστική.

Η εφηβική διατροφική διαταραχή πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από αυτή των ενηλίκων. Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η καθυστέρηση της ανάπτυξης, το μικρό ύψος, το υπερβολικό βάρος, η απουσία ή καθυστέρηση της περιόδου. Στην περίοδο της ανάπτυξή τους, έχουν επίσης μία αρκετά μεγάλη απώλεια σωματικού λίπους, μυϊκής και οστικής μάζας. Η διατροφική ανισορροπία προκαλείται επίσης από την έλλειψη των βιταμινών, μεταλλικών και άλλων ιχνοστοιχείων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι ανωμαλίες δεν μπορούν να αναγνωριστούν κλινικά. Όμως δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες και οι θερμίδες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εφήβου, είναι σημαντικό να αναζητήσουν και να αναγνωρίσουν οι γονείς την έλλειψή τους. Λόγω των προβλημάτων αυτών, η υγιής ενήλικη ζωή δεν είναι κάτι απίθανο. Είναι όμως σημαντική η διάγνωση της διατροφικής διαταραχής όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι διατροφικές διαταραχές οδηγούν σε μειωμένη οστική μάζα στους εφήβους και στην ενήλικη ζωή τους μετατρέπεται σε οστεοπόρωση. Ακόμη και τα εσωτερικά όργανα μπορούν να επηρεαστούν από την κακή διατροφή.

Όλα λοιπόν αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με έγκαιρη παρέμβαση, έτσι ώστε να περιορίσουν την πρόληψη και την καλυτέρευση τυχών ιατρικών επιπλοκών, οι οποίες μπορεί να γίνουν και απειλητικές για τη ζωή. Οι έφηβοι που ασκούν ανθυγιεινές πρακτικές ελέγχου του βάρους τους και βασανίζονται για το σώμα τους και το βάρος τους, πρέπει η διατροφή και η άσκησή τους να αντιμετωπίζονται πάντα με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου. Ο οποίος θα ελέγχει τακτικά τα συμπτώματα, τη διάρκεια τους, την ένταση και τη συχνότητα.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις σωματικές επιπλοκές που προκαλούνται λόγω των διατροφικών διαταραχών λύνονται με τη βοήθεια της διατροφικής αποκατάστασης των σωστών θρεπτικών ουσιών, ορισμένες από αυτές είναι μη ανατρέψιμες και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι πλέον πολύ επικίνδυνες. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς τη λανθασμένη διατροφή των εφήβων στα πρώτα στάδια, αποφεύγοντας κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά. Η ιατρική παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο έφηβος να επιστρέψει πίσω στην κατάλληλη ψυχολογική και σωματική υγεία.

Οι διατροφικές διαταραχές δεν οδηγούν μόνο σε σωματικές αλλά και σε ψυχολογικές ανωμαλίες. Οι νέοι οδηγούνται σε κοινωνική απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθηματικές διαταραχές, χαμηλή αυτοαντίληψη ή και κατάχρηση ουσιών, άγχος και κατάθλιψη. Συνήθως, στρέφονται σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες εξαιτίας της κατάθλιψης και της έλλειψης σωστής πληροφόρησης για να χάσουν βάρος. Έτσι λοιπόν οι έφηβοι που υποβάλλονται σε θεραπεία για διατροφική διαταραχή, πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία για ψυχιατρική ασθένεια, αν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ακόμη και αν οι συνήθειες τους δεν είναι τόσο ανησυχητικές, οι έφηβοι που περιορίζουν την τροφή τους, η τρώνε υπερβολικά, προκαλούν εμετό ή παίρνουν καθαρτικό και όλη αυτή η συμπεριφορά συνοδεύεται με ή χωρίς απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους, πρέπει να παρακολουθούνται στενά διότι κινδυνεύουν πάρα πολύ ακόμη και με το θάνατο. Η έγκαιρη θεραπεία θα βελτιώσει πολύ τη ζωή των εφήβων. Και θα τους βοηθήσει να φτάσουν στην ενήλικη ζωή τους με ασφάλεια, χαρά και αγάπη στον εαυτό τους.

Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/diatrofikes-diataraxes-se-efibous.html ]